Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hangya

                                     A hangya

(A hangyát a méhek és a darazsak rokonai közé sorolhatjuk!)

 

 A hangya nagyságára és színére nézve különféle lehet, leggyakoribb nálunk  a kis fekete és a valamivel nagyobb vörös hangya, a trópusi vidékeken pedig vannak nagy, sőt óriási hangyák, sárga és szürke színűek is. Kék színű hangyák nincsenek, ami a természetnek minden gazdagsága mellett is némi szegénységre vall.

A hangyák igen fejlett társadalmi életet élnek,csoportosan dolgoznak, s még szép tőlük, hogy kórusban nem énekelnek, és nincs külön szaklapjuk.A hangyák a föld alatt élnek, pompásan kiépített lakásokban, és egy kis tölcséralakú nyíláson át jönnek a felszínre, amely nyílás körül kis dombocska látható, amit a föltúrt föld alkot. Egy ilyen tölcsérnyílás és a közeli másik tölcsérnyílás között kis utacska vonul, ezen közlekednek a hangyák szép sorban, mint a katonák.  A kis földalatti lakásokban a hangya nyáron át télre való táplálékot hord össze, amiből az látszik,hogy a hangya igen előrelátó és okos állat, ami már azért is csodálatos természeti tünemény, mert a szeme oldalt van.A hangyák által alkotott kisded társadalmakat hangyabolynak nevezik. Ezek a kis társadalmak igen harciasak, ha például egy ilyen bolyba belekerül egy hernyó vagy gyík, a hangyák rámásznak, és agyonmarják, fölfalják.A nőstény hangyák mindennap egy tojást tojnak. A hangyatojás fehér és viszonylag igen nagy, mert majdnem akkora, mint a hangya egész testének a fele. A nőstény hangya igen szerény állat, mert azt a nagy tojást csöndesen, minden kotkodácsolás nélkül tojja, nem úgy, mint a nagyszájú tyúk, aki az aránylag kis tyúktojás miatt akkora gezéreszt csap, hogy nem is lehet csodálni, ha egy tyúktojás olyan sokba kerül.

A hangya élettartama eddig még ismeretlen. Egy igen kiváló természettudós egyszer meg akarta állapítani, s e célból figyelni kezdett egy fűszál árnyékában fekvő hangyát. Két évig figyelte, de akkor megunta a további figyelést, és megfigyelésének eredményéről írt egy hetven íves munkát, amelyben kimutatta, hogy a hangya legalább két évig okvetlenül elél. Később azonban egy másik, még kiválóbb természettudós kimutatta, hogy az első számú kiváló tudós megfigyelése értéktelen, mert hitelesen megállapította, hogy az általa megfigyelt hangya már a megfigyelés első pillanatában döglöttvolt.                                                                                                        

   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Baj van

(Réka, 2011.01.25 20:44)

a képet nem lehet letölteni..
vagy csak én vagyok béna??
pedig nagyon jó lenne..
lécci csinálj valamit köszi