Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teknős


                                Ékszer teknős

Az ékszerteknősök barátságos állatkák. Hamar megszokják környezetüket. Ha mindennap azonos időben és valamilyen jelzés kíséretében etetjük őket, a jelzés hatására szinte rohannak az etetés helyére és nyakukat nyújtogatva várják a számukra ínycsiklandó falatokat, ezáltal is örömet szerezve gazdájuknak!


0-3 hónapos korig fajtól függően kb.: 50 forintért már beszerezhetőek.

4-5 év alatt a teknősök bizony elérhetik a  20-30cm-es páncélhosszt is!


FONTOS:

Figyeljük az állatok viselkedését! Rendellenesség észlelésekor haladéktalanul forduljunk egy állatorvoshoz vagy kérjük ki gyakorlott terrarista tanácsát. Ez különösen akkor elengedhetetlenül fontos, ha a páncél puhulását észleljük!

 Tartása:

Tartásukhoz amikor még kicsik még tökéletesen megfelel egy kisebb 10-30 l-es teknősök számára készült (alacsonyabb) akvárium.

 

 Vízi páncélosok számára mindig biztosítani kell mélypont a páncéluk magasságával, de inkább hosszával megegyező vízmélységet, illetve egy könnyen elérhető száraz területet melyen kedvenced (kedvenceid) megpihenhetnek, megszáríthatják magukat.

 Rendkívül fontos még egy szabályozható (automata) vízmelegítő melyet kb. egy kisteknős árából ki is, hozhatsz érdemes a márkásabb (Sera; Jäger) terméket választanod, hosszabb életű lesz a fűtő is.

 

 Jobb, ha tudod, hogy teknősöd bizony 20-30évig is elélhet.

 A melegítő mellé még szükség van egy akváriumi hőmérőre melyen ellenőrizni, tudod fűtőnket, és nyugodtan mehetsz aludni, annak tudatában, hogy a vized tökéletes hőmérsékletű (25-28°C) legyen.

Pseudemys nelsoni - Nelson ékszerteknős

 

 

 

 Ezek a minimum eszközök amennyiben teknőstartásra adod fejedet, ezek legyenek az elsők.

 

 

 

Továbbiakban apró lekerekített szemű, tehát nem zúzott kavicsot (gyöngykavicsot is tehetsz teknősöd akva- terráriumába).

Mit eszik?
 Teknősödet próbáld minél töbször fagyasztott kishallal etetni melyet szemestől belestől, májastól illik elfogyasztania, ezt akár tetente 6x is kínálhatod kedvencednek.
 
 
Trachemys scripta scripta - Sárgafülű ékszerteknős
Ezen kívül adhatsz még Csirke pulyka májat, szívet (termesztésen nyersen), növendék teknősök esetén élő vagy fagyasztott szúnyoglárvát, fagyasztott csigát, teknős mixet. és akár a halászléből kimaradt pontydarabkákat is (szálkára ügyelni, nincs kezük).
 
 
 
 
Főleg idősebb "fenevadak" esetén néha egy- egy csokor átok vagy tündérhínárt nyugodtan betehetsz a vízbe ebben bújócska partit, rendezhetnek majd a vesztes, összeharapdálja az egészet, csatatérré változtatva terráriumodat (érdemes takarítás előtt 1-2 nappal adni).
 
 Naponta esznek! Főleg 10cm alatt de, nyugodt szívvel, elutazhatsz egy hosszú hétvégére, nem lesz semmi baj.
 
 
 Mennyiségek körén is sokfélét ajánlanak, talán az általános napi etetés mellet, a teknős kb. a fejével megegyező térfogatú eledelt, igényel.
 
 
Szaporodásuk:
 

A teknősök tojással szaporodnak. A teknős nem utódgondozó, eredeti élőhelyén a tojások kiköltését a napra bízza. Mesterséges keltetés esetén gondoskodnunk kell a megfelelő páratartalomról és hőmérsékletről. Az ékszerteknős-tojások kiköltéséhez 95%-os páratartalom, illetve 27-29 °C-os hőmérséklet szükséges. A tojások forgatását kerülni kell. A kis teknősök 100-120 nap alatt bújnak ki a tojásból.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

!!!

(Emese, 2011.02.10 16:43)

Nagyon szépek a képek!!!
Aki ilyen állatot tart,annak hasznos volt ez a cikk!:)
pusz