Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsebbúvár

 

(fejlesztés alatt)

 

Hogyan határozzunk meg egy madarat?

 

Ahhoz,hogy meghatározzunk egy madarat,először meg kell tanulnunk megfigyelni és leírni.Tégy föl magadnak sok kérdést,és különböző észrevételeid úgy állnak majd össze egy képpé,mint a kirakójáték.

 

Testalkat szerint:

-gömbölyded (ökörszem)

 

 

 


 


-karcsú (billegető)

 

 

 


 

ha a feje....

-gömb alakú (gatyás kuvik)

 

 

 


-kerekded (galamb)

 

 

 


-nyaka hosszú (gerle)

 

 

 


-rövid (meggyvágó)

 

 


 

 

Miért énekelnek?

 

A hímek tavasszal nemcsak azért énekelnek,hogy jókedvüket közhírré kiáltsák,hanem,hogy felhívják magukra a tojó figyelmét.Így jelzik táplálkozási és fészkelőterületüket is,hogy biztosítsák költésük nyugalmát.

 

 

Időtöltés:

 

A madarak mindennap szigorú napirend szerint tevékenykednek.Gyakran és sokat esznek,magas napi energiaszükségletük fedezésére.Az éhenhalás fenyegető veszélyében igyekeznek az elfogyasztott táplálékot gyorsan beépíteni szevezetükbe.Idejük nagy részét tollászkodással töltik,így kevesebb energiát is fogyasztanak.

Csak a fiatal sarlófecske képes többnapos koplalásra.

 

 

Rangsor:

A legtöbb csapatban élő madár kihasználja a csoport előnyeit.A vetési varjaknál,a csókánál és az örvös galamboknál

minden madár jól meghatározott "társadalmi pozíciót" foglal el a csapatban,mely védelmet nyújt számára a közösségen belül.Így például táplálkozáskor a domináns egyedek kezdenek el először falatozni.

Szárnyalás:

A madarak röppályája és a szárnycsapások ritmusa fajon ként különbözik.Míg az örvös galamb röpte verdeső,addig a léprigóé egyenletes ütemben zárja össze szárnyait.A seregélyek,a feketerigók és a verebek egyenes vonalban repülnek a tengelic és a zöld küllő hullámvonalban szállnak.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.